Valby Bibliotek bliver 100 år

15.05.2017
Samtidig med de 100 år er der netop nu politisk høring om seks forslag, hvor af de fire vil flytte Valby Bibliotek til Toftegårds Plads.

Om få dage fylder Valby Bibliotek 100 år. Ikke bare 100 år som bibliotek – men 100 år som bibliotek med adresse i den historiske bygning, Rytterskolen, på hjørnet af Annexstræde og Skolegade.

Se fotos fra åbent hus den 20. maj 2017, da Valby Bibliotek fejrede de 100 år.

Men den epoke kan snart være slut. For netop nu har Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune sendt seks forskellige senarier i høring hos Valby Lokaludvalg, der vil fastlægge de fremtidige udviklingsmuligheder for Valby Bibliotek. To senarier foreslår, at biblioteket bliver i de historiske bygninger, mens de øvrige fire senarier anbefaler en flytning til Toftegårds Plads. Men det handler ikke kun om den fysiske placering – det handler også om mulighederne for at være et moderne bibliotek, der kan matche tidens krav:

Bibliotek har stramme kår

”For ti år siden blev Valby Bibliotek besøgt af 200.000 mennesker om året. I dag er besøgstallet vokset til over 300.000 mennesker om året. Og samtidig kan vi se, at antallet af udlånte bøger i samme periode er faldet markant. Folk kommer ikke længere på biblioteket blot for at låne bøger – de bruger også biblioteket som et mødested, hvor fællesskaber kan dannes og udfoldes i klubber eller helt uformelt, eller hvor man fordybe sig i studiegrupper eller på helt egen hånd”, fortæller Lars Becher, der er daglig leder af Valby Bibliotek. Han fortsætter:

”Alt dette har vi i dag svært ved at efterkomme på Valby Bibliotek, hvor der i dag kun er plads til den bogsamling, som vi stiller til rådighed for borgerne. Alle undervisningssituationer som fx IT-Café har vi rykket ud af biblioteket. Foredrag og workshops har vi stort set ikke nogen af. Og får vi fx besøg af en daginstitution (og det gør biblioteket nærmest dagligt), så er vi nødt til at omrokere reolerne i biblioteksrummet for at skabe plads nok, og det er slet ikke tidssvarende”.

Høring i gang om nyt bibliotek

Den formelle høringsperiode løber frem til den 31. maj, hvorefter Valby Lokaludvalg skriver sit høringssvar. Der er borgermøde om sagen mandag den 29. maj – og ellers er du velkommen til at skrive til Valby Lokaludvalg og give din mening til kende.

Læs om de seks senarier, borgermøde og mulighederne for at give din mening til kende.

Imens fejrer Valby Bibliotek sin 100 års fødselsdag med lagkage, kaffe, saftevand og borgmestertaler lørdag den 20. maj, kl. 10.30-13.00 i biblioteket på hjørnet af Annexstræde og Skolegade. Alle er velkomne.

 

Fakta om Valby Bibliotek:

Fakta om høring hos Valby Lokaludvalg: