Publikum bestemmer, hvilken dronning der vinder

14.07.2017
Sydhavn Teater indleder tre-årigt teaterprojekt med forestillingen "Maria Stuart", der kan opleves den 12. aug. - 12. sep. i Østre Kapel.

Sydhavn Teater præsenterer Schiller-klassikeren "Maria Stuart" i en version, hvor publikum er jury og bestemmer, hvilken dronning der vinder, og hvilken dronning der skal af med hovedet. Bliver det den prostestantiske Elizabeth I eller den katolske Maria Stuart, der vinder dronningebattlen? De kæmper med ord og har hver en jazzmusiker med på deres hold for at påvirke publikum til at stemme på dem. Resultatet bliver forskelligt fra aften til aften - alt efter hvad publikum bestemmer. "Maria Stuart" kan opleves den 12. august - 12. september i Østre Kapel på Vestre Kirkegård.

Jazzmusik og publikum, der bestemmer slutningen

Hvorfor skal publikum bestemme, hvilken drønning der skal vinde i en klassiker, som vi alle kender slutningen på:

"Det er, når vi tager konkrete valg som mennesker, at vi bliver klar over, hvad der er vigtigst for os. Derfor lader vi publikum bestemme, hvilken dronning der skal vinde", fortæller Mille Maria Dalsgaard, der er kunstnerisk leder af Sydhavn Teater.

"Maria Stuart" er første forestilling i Sydhavn Teaters internationale og ambitiøse tre-årige projekt 'Mod til overmod', som bliver støttet af Bikubenfonden. Projektet har fokusp på at involvere publikum og bevæger sig i tre volter: En analog, en virtuel og en immersiv. Målet med de tre iscenesættelser er at undersøge, hvad scenekunst er og kan være både for aktørerne og publikum.

Lidt mere om forestillingen "Maria Stuart"

Det unge fremadstormende instruktørtalent Alia Luque, der debuterede på Thalia Theater i Hamburg i 2010, iscenesætter forestillingen. Publikum er indkaldt som tribunal, der får lov til at bestemme aftenens udfald i det store drama mellem karismatiske kvinder og forskellige religionsopfattelser.

Læs mere om forestillingen 'Maria Stuart' og køb af billetter her.

De to dygtige jazzmusikere Johanna Borchert (DE) og Elena Setién (ES) er med- og modspillere for hver deres dronning. På flygel og violin følger kampen og forførelsen med ind i musikkens verden - alle kneb gælder for at vinde publikums gunst. Både musik og skuespillernes fremførsel kommer til at have afgørende betydning i forhold til at vinde publikums sympati og beholde hovedet. Publikum har derfor afgørende indflydelse på hver eneste aften.

Religion som konfliktoptrapper

Forestillingen indeholder en række tematikker, hvor religion spiller en væsentlig rolle i konfliktoptrapningen. Det er nærmest tabu at tale om, hvilken betydning religion spiller i dag. Danmark er i krig og forsvarer både kristne og demokratiske værdier ude i verden. Dronningekampen mellem Maria Stuart og Elizabeth I handlede om en kompliceret arverækkefølge, hvor den katolske kirke ikke anerkendte Elizabeth I som dronning af England med henvisning til, at hun var et "uægte" barn af Henrik VIII fra et senere ægteskab.

"Vi danskere har en selvopfattelse af, at religion ikke betyder så meget for os. Men samtidig er mange af de konflikter, som vi oplever i dag, konsekvenser af religion. Derfor er det vigtigt, at vi forholder os til de latente religiøse konflikter, der ligger i vores samfund", siger Mille Marie Dalsgaard.

To karismatiske dronningers kamp på liv og død

Mille Marie Dalsgaard mener, at nyfortolkninger af klassiskere både trækker linjer tilbage i vores historie og ikke mindst peger på nogle almengyldige aspekter i, hvordan vi indretter vores samfund:

"Maria Stuart er et af de klassiske stykker, som jeg længe har været fascineret af og har ønsket at præsentere på Sydhavn Teater i en aktuel fortolkning. Historien om de to karismatiske dronningers kamp på liv og død, udspillet i en ellers mandsdomineret manege, har stadig stor samtidsrelevans i dag", siger Mille Marie Dalsgaard, der selv spiller dronning Elizabeth, mens Marie Carmen Lindegaard spiller Maria Stuart.

Praktisk information

"Maria Stuart" kan opleves i Østre Kapel på Vestre Kirkegård den 12. august - 12. september 2017. Billetterne koster 40 - 125 kr.

Læs mere om 'Maria Stuat' på Sydhavn Teaters webside her.